(Elverum, 26. september 2019) Telenor åpnet onsdag Skandinavias største 5G-pilot i Elverum. Begivenheten markerer en viktig milepæl i den digitale utviklingen av Norge. Telenor er Norges første operatør som har flyttet 5G inn i mobilnettet.


– Dette er en stor dag både for innbyggerne i Elverum og oss i Telenor. Ved å åpne Skandinavias største 5G-pilot har vi nådd en ny milepæl og styrket satsingen på 5G. De heldige innbyggerne i Elverum går nå en spennende tid i møte. I tiden fremover vil de kunne nyte godt av fremtidens supernett, som vil åpne opp for helt nye muligheter, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.


Skandinavias største 5G-pilot

I 5G-piloten er det Ericsson som både bidrar med 5G-utstyr og teknisk installering.


- Suksessen til denne 5G-piloten indikerer ikke bare at Elverum har store ting i vente, men også Norge som helhet. Fordelene 5G gir oss i form av høye hastigheter, lav forsinkelse og overlegen stabilitet, vil utgjøre en stor forskjell. Ericsson leder an veien med 5G i Europa, og vi er glade for å samarbeide med partnere som Telenor, slik at vi sikrer at kundene får nytte av vår ekspertise, sier Jenny Lindqvist, leder for Ericsson i Nord- og Sentral-Europa.


Piloten i Elverum er det mest omfattende 5G-prosjektet Telenor har, og er også den største 5G- piloten i Skandinavia per i dag. I Elverum vil mer enn 50 pilotkunder bli koblet på fremtidens supernett. Pilotkundene vil få teste 5G-mobiltelefoner, 5G over bredbånd- og TV samt smarthjem.


– Vi er stolte over at Elverum har Skandinavias største 5G-pilot og gleder oss over hvilke muligheter som nå blir tilgjengelig for innbyggerne. Dette er startskuddet for en eventyrlig reise som åpner opp for en spennende tid for både næringslivet og innbyggerne i Elverum, sier Erik Hanstad, ordfører i Elverum kommune.


Norges første operatør med 5G i mobilnettet

I Elverumspiloten har Telenor, som første operatør i Norge, flyttet 5G inn i mobilnettet. Det vil si at alle som har en 5G-mobiltelefon tilgjengelig, vil snart kunne nyte godt av fremtidens supernett i Elverum.


– Dette er en historisk milepæl vi er svært stolte av. Det siste året har vi testet og eksperimentert med 5G, og nå tar vi teknologiutviklingen ett steg videre. I tillegg til å invitere en rekke pilotbrukere, vil vi fremover åpne for at flere av innbyggerne i Elverum kan teste, eksperimentere og utforske fremtidens supernett sammen med oss, sier Furberg.


En virtuell fremtid?

Under 5G-åpningen i Elverum illustrerte Telenor flere spennende bruksområder, hvor blant annet Norges første videosamtale via 5G ble gjennomført. Teknologiselskapet PictoryTale, som har utviklet en publiseringsplattform for Augmented Reality (AR), var også tilstede og demonstrerte hvordan 5G åpner for nye muligheter innenfor AR.


– Den ekstreme kapasitetsøkningen 5G gir, er en «game changer» for en rekke teknologier, inkludert AR. Sosiale medier er allerede en viktig del av våre liv. 5G vil revolusjonere bruken av sosiale medier og gjøre disse enda mer integrert i våre virkelige liv. Sportsarrangementer, konserter, shopping, møtevirksomhet og mye mer, vil nå kunne gi deg som bruker, en opplevelse du aldri kunne tenke deg var mulig før 5G. Vi går en spennende tid i møte, sier administrerende direktør Håkon Gundersen i PictoryTale.


Telenors 5G-satsing fortsetter

Telenor informerer om at 5G-satsingen fortsetter i høyt tempo, og at det er planlagt utbygginger flere steder i Norge. Allerede denne høsten er utbyggingen av en rekke nye 5G-piloter i gang.


– Vi har store ambisjoner for 5G og jobben fortsetter. Nå som fremtidens supernett er oppe i Kongsberg og Elverum, er det viktig å høste erfaringer. Formålet er å lære så mye som mulig, før vi lanserer kommersiell bruk av 5G i 2020. Derfor starter vi utbyggingen av 5G på til sammen ti lokasjoner denne høsten, sier Furberg og legger til:


– På sikt vil 5G også fungere som et godt erstatningsprodukt til de av våre kunder som i dag har bredbånd- og telefoni over kobbernettet.


Her vil Telenor teste 5G i løpet av året:

1. Elverum

2. Fornebu

3. Trondheim

4. Bodø (utvalgte basestasjoner i sentrum)

5. Oslo (utvalgte basestasjoner i sentrum)

6. Askvoll

7. Svalbard

8. Kvitfjell

9. Herøya

10. Frøya